Start » Sport » Cummings brengt MTN-Qhubeka in extase

Cummings brengt MTN-Qhubeka in extase

Tour de France – Steven Cummings heeft zijn Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka op “Mandela Day” een klinkende overwinning bezorgd. De ploeg, die een wildcard kreeg van de organisatie, pakte daarmee haar eerste overwinning in de Tour.

“We realiseerden al onze droom dat we hier mochten starten”, aldus Cummings na afloop. “dat ik hier ook nog eens win is ongelooflijk. Toen ik een rit won in de Vuelta, stelde ik me de vraag: zou ik dat ook kunnen in de Tour, maar om dat te verwezenlijken moet je natuurlijk een vrije rol krijgen in de ploeg waar je voor rijdt. Daarom ook werd ik gecharmeerd door het project van MTN-Qhubeka waar ik dit jaar voor het eerst koers. Het is een uniek project voor Afrika en hun ambitie is ook ritzeges pakken. Niet dat ik altijd een vrije rol krijg, soms moet ik werken voor Meintjens of Boasson Hagen, maar hier krijg ik meer kansen dan vroeger.”

Cummings wist dat hij niet de beste klimmer van het pak was, maar liet zich op de slotklim niet verleiden tot domme stoten. “Ik ging gewoon op mijn eigen tempo naar boven, zonder in het rood te gaan en goed beseffend dat de laatste twee kilometer vlak waren. Ik zag Pinot voor me rijden toen ik boven kwam en ik wist dat ik daarna in het voordeel was. Die twee jongens, Pinot en Bardet, zijn lichtgewichten en niet zo aerodynamisch als mij aangezien ik de ervaring heb van op de piste. Ik draag wat meer kilo’s en daal ook sneller. Bovendien werkten ze ook niet goed samen. Toen ik bij hen kwam, aarzelde ik niet en trok ik meteen door. Op het eind was het bochtig en ik weet dat Pinot niet meteen risico’s neemt, dus ging ik voluit. Dit is geweldig voor het team en voor mij, een grote zege in de Tour. Ongelooflijk.”