Start » Buitenland » Grieks parlement stemt dan wel ja, maar blijft Tsipras wel premier?

Grieks parlement stemt dan wel ja, maar blijft Tsipras wel premier?

Griekenland – Het gaat erg moeilijk worden voor Tsipras om de aangenomen plannen ook echt te gaan uitvoeren. Gisteravond werd mede dankzij de oppositie het akkoord aangenomen maar binnen zijn eigen partij neemt sinds gisteravond de weerstand meer en meer toe. 

Ministers vervangen

Een motie van wantrouwen zal Tsipras deze dagen nog niet hoeven te verwachten maar Tsipras moet zijn regering wel op diverse plaatsen aanpassen omdat vele ministers zijn opgestapt.

Om een handreiking te doen naar de oppositie lijkt tsipras zelfs 1 of 2 ministersposten aan de oppositie te willen gaan geven om zo de meerderheid in het parlement zeker te stellen omdat hij niet langer op de volledige steun van zijn eigen partij kan vertrouwen.

De kans is aanwezig dat volgende week zijn eigen partij met een motie van wantrouwen gaat komen, deze gaat het waarschijnlijk niet redden omdat de oppositie garen spint bij de ruzie binnen de partij van Tsipras en de kans schoon ziet om de premier aan zich te binden.

Uitvoering plannen

De plannen mogen dan wel zijn aangenomen, maar het is nog maar zeer de vraag of en wanneer Griekenland ook echt begint met het uitvoeren van het akkoord. De vakbonden hebben al aangekondigd het land te willen verlammen met marathonstakingen, de extreem-linkse partijen hebben opgeroepen om te gaan demonstreren en de anarchistische partijen riepen vanochtend op tot geweldadige demonstraties tegen Tsipars en zijn regering.