Start » Sport » Tournieuws: Rohan Dennis wint tijdrit in recordtijd

Tournieuws: Rohan Dennis wint tijdrit in recordtijd

Tour de France – De Australiër Rohan Dennis (BMC) heeft zaterdag in het Nederlandse Utrecht de openingstijdrit gewonnen in de 102e editie van de Ronde van Frankrijk (WorldTour).

De 25-jarige Dennis werkte de 13,8 kilometer in de straten van de Domstad af in 14:56 en was zo vijf seconden sneller dan de Duitser Tony Martin (Etixx-Quick Step) en zeven seconden sneller dan de Zwitser Fabian Cancellara (Trek). De favoriet Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) moest zijn vrede nemen met de vierde plaats. Dumoulin hoopte de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1989 te worden die de gele trui mocht aantrekken in de Tour.

Beste Belg was Sep Vanmarcke (Lotto NL-Jumbo) op de 36e plaats. Dennis is logischerwijs ook de eerste geletruidrager in deze Tour. Met een gemiddelde snelheid van 55,446 km/u schrijft hij tevens een record op zijn naam in de Tour.

Zondag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 166 kilometer met start in Utrecht en aankomst in Zeeland. Nadien trekt de Tourkaravaan richting België, waar er maandag en dinsdag twee etappes gereden worden. Maandagochtend vertrekt het peloton in Antwerpen richting de Muur van Hoei, dinsdag wordt er gestart in Seraing en volgt er met Cambrai de eerste aankomstplaats in Frankrijk.