Start » Politiek » Vandaag debat belastinghervormingen

Vandaag debat belastinghervormingen

Politiek – De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Mark Rutte en met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel. Het kabinet wil in elk geval een lastenverlichting van 5 miljard euro doorvoeren. Andere plannen worden alleen doorgezet als er steun is van genoeg oppositiepartijen.

De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft, zorgt ervoor dat werkenden er volgend jaar gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen. Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen. De plannen moeten ook leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.

Het kabinet heeft vorige week over de voorstellen gesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels.