Start » Politiek » Meerderheid Tweede Kamer voor levensbeëindiging jong kind.

Meerderheid Tweede Kamer voor levensbeëindiging jong kind.

Politiek – Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging kan worden toegepast bij kinderen onder de twaalf jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In ieder geval de coalitiepartijen VVD en PvdA scharen zich vrijdag achter het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hierover.

In Nederland is het nu alleen toegestaan om euthanasie toe te passen voor kinderen vanaf twaalf jaar of vóór het eerste levensjaar. De NVK vindt het “niet juist” dat deze keuzes voor jongere kinderen niet mogelijk zijn, omdat zij als ‘wilsonbekwaam’ worden beschouwd. De vereniging pleit voor onderzoek naar de huidige zorg en regelgeving rond euthanasie bij kinderen.

De VVD is het daarmee eens en wil onnodig leed bij ernstig zieke kinderen en hun ouders waar mogelijk voorkomen. De PvdA vindt dat zo nodig de wet moet worden gewijzigd. GroenLinks wil ook dat jonge kinderen de mogelijkheid voor euthanasie krijgen.