Start » Politiek » Roemer: ‘Kabinet pleegt duurste bankroof ooit’

Roemer: ‘Kabinet pleegt duurste bankroof ooit’

Politiek – ‘Het kabinet pleegt met de verkoop van ABN Amro de duurste bankroof ooit.’ Dat zegt SP-leider Emile Roemer in reactie op het voorstel van het kabinet om ABN Amro naar de beurs te brengen. ‘We dreigen vele miljarden euro’s te verliezen op de verkoop van deze bank. Veel slimmer is het om ABN Amro uit te bouwen tot een voorbeeldbank, een echte volksbank; een betrouwbare bank zonder bonussen, met goede service waar niet gegokt wordt met het geld van spaarders.’ 

Als het aan het kabinet ligt, wordt al dit jaar een begin gemaakt met de beursgang van ABN Amro. Ondanks de recente onrust over enorme salarisverhogingen van bankbestuurders en mogelijke fraude in Dubai meent het kabinet dat nu wél de tijd rijp is voor verkoop van de bank. Roemer: ‘Niet eerder heb ik politici gezien die zo graag verlies willen maken op de verkoop van overheidsbezit. ABN Amro heeft de afgelopen maanden juist laten zien dat de invloed van burgers en de overheid niet kleiner maar juist groter moet worden. In goede tijden wordt private zakken gevuld met winsten van de bank; in slechte tijden mogen burgers en de overheid opdraaien voor de schulden.

Volgens Roemer is de verkoop van ABN Amro het bewijs dat het marktdenken uit de vorige eeuw weer helemaal terug is bij VVD en PvdA: ‘Terwijl een enquêtecommissie op dit moment de vermarkting van het openbaar vervoer onderzoekt, is het kabinet bezig de volgende blunder te organiseren. We gaan voor miljarden het schip in, de verkoop van ABN Amro is een historische vergissing.’