Start » Binnenland » Justitie » Echtpaar aangehouden voor oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte

Echtpaar aangehouden voor oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte

Binnenland – Vanmorgen, dinsdag 2 juni 2015, zijn in Moergestel een 43-jarige man en zijn 43-jarige vrouw aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Onder leiding van de rechter-commissaris doorzoekt de recherche een bedrijfspand en het woonhuis.

De recherche heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek ingesteld naar een 43-jarige man en zijn 43-jarige echtgenote uit Moergestel. Zij zouden bedrijven voor grote bedragen hebben gedupeerd door goederen en/of diensten af te nemen en deze niet te betalen. Of andersom aan bedrijven die bedragen overmaakten werden de bestelde goederen niet geleverd. Het gaat om honderdduizenden, wellicht miljoenen euro’s.  Dinsdag 2 juni wordt zowel in een woonhuis als in een bedrijfspand een zoeking ingesteld. Bij de actie zijn ook medewerkers van de Belastingdienst en FIOD aanwezig. Ook de gemeente Oisterwijk verleent assistentie.

Strafzaak aangehouden

Op 23 april 2014 is een strafzaak voor soortgelijke feiten tegen de 43-jarige mannelijke verdachte door de rechtbank in Breda aangehouden. Dit betreft een lopende strafzaak tegen hem. Het vermoeden is dat de verdachte een gewoonte heeft gemaakt van dergelijke praktijken en daarmee veel economische schade aanricht.

Ondermijning

De actie van vandaag sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Eén van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.  Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere actie raakt en verstoort de criminele samenwerkingsverbanden.