Start » Economie » Griekse Premier: We hebben een deal…

Griekse Premier: We hebben een deal…

Economie – Een deal tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers is nabij. Hiermee zou een faillissement van het land voorlopig niet meer aan de orde zijn. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag gezegd.

“We hebben veel stappen gezet. Het zijn nu de laatste loodjes, een definitieve deal is nabij”, zei Tsipras na een vergadering op het Griekse ministerie van financiën. Eerder op de dag zeiden bronnen in Athene al dat volgende week dingen op papier kunnen worden gezet. Een herstructurering van de Griekse staatschuld, hervormingen van de btw en een inperking van het vervroegd pensioen maken volgens een van de bronnen deel uit van de overeenkomst.

De zogenoemde trojka houdt Griekenland sinds 2010 financieel overeind met noodleningen. In ruil daarvoor voerde de toenmalige Griekse regering jaar na jaar harde bezuinigingen en belastingverhogingen door. De linkse regering van Tsipras, die in januari aantrad, wil een eind aan het harde bezuinigingsbeleid. Dit leidde de afgelopen maanden tot een patstelling. Als Griekenland voor 5 juni geen nieuwe serie noodleningen krijgt kan het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.