Start » Politiek » Rutte verliest meerderheid Eerste Kamer.

Rutte verliest meerderheid Eerste Kamer.

exitPolitiek  – Met het verlies van een meerderheid in de Eerste Kamer rest Premier Rutte niets anders dan naar de Koning te gaan en zijn ontslag in te dienen klinkt het vanuit de oppositie.  Vandaag werden de Eerste Kamerleden gekozen en zelfs met de steun van D66/CU/SGP zal het kabinet nu geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer waardoor verder regeren eigenlijk onmogelijk is geworden. 

Het kabinet moet nu voor elk wetsvoorstel dat door de Eerste Kamer moet steun gaan zoeken bij de oppositie en deze hebben al laten weten met dit kabinet geen dealtjes te willen sluiten. Hooguit dat met GroenLinks op sommige punten het nog tot een akkoordje is te komen maar de SP, PVV en het CDA hebben al laten weten niets in dit kabinet te zien en de plannen niet te zullen steunen.

De zetels zijn als volgt verdeeld:

 • VVD 13
 • PvdA 8
 • D66 10
 • CU 3
 • SGP 2
 • CDA 12
 • PVV 9
 • SP 9
 • GL 4
 • 50Plus 2
 • PvdD 2
 • OSF 1