Start » Buitenland » Massagraven in Maleisië ontdekt

Massagraven in Maleisië ontdekt

Gevluchte Rohingya moslims in een vluchtelingenkamp langs de grens met Thailand (foto: AP Photo/Binsar Bakkara)

Gevluchte Rohingya moslims in een vluchtelingenkamp langs de grens met Thailand (foto: AP Photo/Binsar Bakkara)

Buitenland – De Maleisische autoriteiten hebben vandaag bekend gemaakt dat langs de grens met Thailand een 12-tal kampen zijn ontdekt die gebruikt werden door mensenhandelaren. In deze kampen zijn diverse massagraven ontdekt vermoorde Rohingya moslims zijn begraven. 

Het is al de tweede ontdekking van een massagraf in Maleisië, begin deze maand werd er aan de Thaise kant van de grens een soort gelijk graf ontdekt waar 33 lichamen lagen begraven.  De grimmige ontdekking werpt een nieuw licht op een verborgen netwerk van mensenhandelaren in de jungle van Maleisië en Thailand.  Sommige vluchtelingen worden al jaren vastgehouden en als slaaf misbruikt.

De vluchtelingen komen uit Myanmar en Bangladesh en zijn hun vaderland ontvlucht in de hoop een beter bestaan te kunnen opbouwen in Thailand en Maleisië. De Maleisische minister Zahid Hamidi vertelde aan verslaggevers dat de politie de vermoorde mensen gaat proberen te identificeren. De zoektocht naar nog meer massagraven in Maleisië en Thailand duurt ondertussen gewoon voort.

De autoriteiten zijn al jaren op de hoogte dat in het gebied langs de Maleisische – Thaise grens wordt gebruikt door mensensmokkelaars om de Rohingya moslims, een vervolgde minderheid in Myanmar en Bangladesh, naar andere landen te smokkelen waaronder Maleisië.