Start » Buitenland » President Macedonië: Amerika achter crisis in mijn land

President Macedonië: Amerika achter crisis in mijn land

Aanslagen door gewapende Albanezen, massademonstraties tegen het bewind van Minister-President Nikola Gruevski, het wordt er niet veiliger op in Macedonië. 

Macedonië is 1 van de armste landen van Europa en kampt me ernstige economische problemen en toenemende armoede.  De vlam sloeg dan ook volledig in de pan toen Gruevski besloot het in 1963 door een aardbeving verwoeste stadsbeeld voor veel geld te laten restauren. De oppositie is fel tegen deze beslissing en heeft dit met beide handen aangegrepen om voor vandaag massa-demonstraties tegen Gruevski te organiseren.

Amerikaanse veiligheidsdiensten

Het is niet onaannemelijk dat de Amerikaanse Veiligheidsdiensten achter een grootscheeps afluisterschandaal zitten wat begin dit jaar ineens bekend werd gemaakt door de oppositie en haar leider Zaev.  Zaev beweerd dat er ruim 20.000 macedoniërs stelselmatig zijn en worden afgeluisterd door deze veiligheidsdiensten.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt in een interview dat deze afluisterpraktijken bedoeld zijn om Macedonië te destabiliseren en zo in een burgeroorlog storten.”   Maar ook de Albanezen zien het liefst 1 groot Albanië ontstaan. Dit Groot-Albanië zou dan een samenvoeging moeten worden van Albanië, Kosovo en Macedonië.  En hier komt dan Amerika weer om de hoek kijken omdat die sinds 1999 een belangrijke militaire basis in Kosovo hebben waar ruim 6000 soldaten kunnen worden gelegerd. Deze basis ligt vlakbij de grens met Macedonië.