Start » Buitenland » ‘Eén van de grootste forensische schandalen ooit’: FBI knoeide 20 jaar lang met bewijs

‘Eén van de grootste forensische schandalen ooit’: FBI knoeide 20 jaar lang met bewijs

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft 20 jaar lang op grote schaal valse forensische analyses geleverd. In honderden rechtszaken verspreid over de VS zijn mensen op basis van dat bewijsmateriaal onterecht veroordeeld. In 32 gevallen ging het om een zaak waarbij de beklaagde de doodstraf kreeg. Daarvan zijn er 14 geëxecuteerd of in de gevangenis overleden.

De krant The Washington Post schrijft dat het gaat om één van de grootste forensische schandalen ooit in de VS. Haaronderzoek werd als bewijsmateriaal gebruikt in strafzaken. Bij 95 procent van de 268 gevallen die de krant onderzocht, pakte een foutieve analyse goed uit voor de aanklager.

Op de plaats delict gevonden haren werden volgens twijfelachtige methoden in verband gebracht met een verdachte. Daarbij werden dubieuze statistische gegevens gebruikt, waardoor haren van verschillende personen werden toegeschreven aan één enkele persoon.

Peter Neufeld van de organisatie Innocence Project noemt het gebruik van de haaranalyse door de FBI ‘een totale ramp’. Het ministerie van Justitie en de FBI hebben toegezegd hun fouten ‘diepgaand te zullen onderzoeken’. Vier ten onrechte veroordeelde beklaagden zijn al vrijgelaten.

Experts zien in deze zaak het zoveelste bewijs dat het Amerikaanse gerecht decennialang heeft gefaald om vals bewijsmateriaal uit de rechtszaal te houden.

[VTM – NineForNews.nl]