Start » Economie » Turkije ziet toeristensector volledig instorten

Turkije ziet toeristensector volledig instorten

Binnenlandse onrust en diplomatieke spanningen met Rusland hebben de voorbije maanden hun tol geëist in de toeristische sector in Turkije. Uit nieuwe cijfers van de Turkse centrale bank TCMB blijkt dat de inkomsten uit toerisme in het eerste semester 41 procent lager lagen dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni was er een daling met de helft tegenover dezelfde maand in 2015.

“Rekening houdend dat de periode juli-september het hoogseizoen vormt voor het toerisme, zal het verlies in de tweede jaarhelft naar alle waarschijnlijkheid groter zijn dan dat in het eerste semester”, klinkt het bij de Turkse Finansbank.

Het aantal buitenlandse bezoekers in Turkije daalde in juni met 41 procent, zo blijkt uit regeringscijfers. De aantallen dalen al maanden en de afnames worden gradueel forser.
Gevreesd wordt dat de mislukte staatsgreep van 15 juli verdere negatieve gevolgen zal hebben voor de toeristische sector, na de binnenlandse onrust en aanslagen, én de diplomatieke spanningen met Rusland.

Het aantal passagiers op de Turkse luchthavens is gedaald en luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines schreef een verlies van zowat 420 miljoen dollar in de boeken tijdens het tweede kwartaal.
Turkije tracht nu volop in te zetten op een van de belangrijkste motoren voor zijn toeristische sector: Rusland. Het aantal Russische toeristen is immers met 93 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, een zware klap voor Turkije.

In november had het land een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald aan de grens met Syrië, met Russische sancties tegen Turkije als gevolg. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was deze week in Sint-Petersburg om de plooien met de Russische president Vladimir Poetin te proberen glad te strijken. Toch kan het nog maanden duren vooraleer de toenadering ook economische vruchten afwerpt.