Start » Economie » Nederlandse banken doorstaan stresstest probleemloos

Nederlandse banken doorstaan stresstest probleemloos

Alle Nederlandse banken zijn ‘geslaagd’ voor de ‘brandoefening van de Europese Bankenautoriteit’: de bankenstresstest. Daarin wordt gekeken of financiële instellingen wel genoeg kapitaalbuffer hebben om een nieuwe bankencrisis te kunnen doorstaan.

Mocht er weer een nieuwe financiële crisis uitbreken, dan redden ze dat prima. Tenminste: drie jaar lang – want een langer scenario berekent de Europese Banken Autoriteit niet. Ze zien hun kapitaal positie dan wel enorm achteruitgaan. De Bank Nederlandse Gemeenten scoorde het beste in het rijtje van Nederlandse banken, daarna volgen ABN Amro, ING en tenslotte de Rabobank,meldt RTLZ

Naar verwachting

Analisten hadden al verwacht dat de Nederlandse banken de test zouden doorstaan. Dat komt doordat we in Nederland flink hebben ingegrepen na de crisis. Banken zijn daardoor voorzichtiger geworden met bijvoorbeeld het verstrekken van hypotheken en hun internationale activiteiten.

Ook SNS Bank wordt onder de loep genomen, maar die uitslag wordt niet openbaar gemaakt. Dat is niet omdat de bank vermoedelijk heel slecht scoort, maar omdat de organisatie geen gevaar vormt voor het hele financiële systeem als deze onderuit gaat.