Start » Buitenland » Eurozone pleegt zelfmoord met begrotingsboete Spanje

Eurozone pleegt zelfmoord met begrotingsboete Spanje

Onze eigen Jeroen Dijsselbloem blijft de teugels strak aantrekken en geeft Spanje en Portugal tien dagen de kans om met een hele goede uitleg te komen anders krijgt Spanje een boete die kan oplopen tot 2 miljard euro en Portugal een boete die kan oplopen tot 346 miljoen euro. 

Spanje en Portugal overschrijden ruimschoots grens van 3% begrotingstekort waardoor de Eurozone boetes mag gaan uitdelen. Ondertussen is de subsidiestroom richting beide landen stopgezet in afwachting van de beslissing van de Eurozone.

Spanje en Portugal zijn wat de overschrijding betreft, landen als Duitsland en Frankrijk waren de eerste landen die zich niet hielden aan de 3% begrotingstekort, Duitsland houdt zich nu keurig aan de regels maar Frankrijk trekt zich niets van de regels aan en blijft de 3% grens ruimschoots overtreden.

Voor Frankrijk ligt de overschrijding grotendeels aan de terroristische aanslagen waardoor het land de budgetten voor defensie, en binnenlandse veiligheid sterk heeft moeten verhogen. Jeroen Dijsselbloem heeft al eerder laten weten begrip te hebben voor de situatie in Frankrijk maar dat Spanje en Portugal zich gewoon aan de regels moeten houden en hun begrotingstekort onder de 3% moeten brengen.

Nederland is zoals gewoonlijk weer 1 van de braafste jongetjes van de klas, ons begrotingstekort daalt sterk en ook de staatsschuld gaat hard omlaag.