Start » Buitenland » Barrosso krijgt hoge functie bij Goldman Sachs

Barrosso krijgt hoge functie bij Goldman Sachs

Voormalig voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso wordt niet-uitvoerend voorzitter van Goldman Sachs International (GSI), een in Londen gevestigd onderdeel van de Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Volgens de zakenkrant Financial Times gaat de Portugees de bank ook adviseren over de gevolgen van de Brexit. Als het Verenigd Koninkrijk zijn toegang tot de EU-eenheidsmarkt verliest, zullen Amerikaanse banken mogelijk grote delen van hun belangrijke Europese activiteiten moeten weghalen uit Londen.
“Natuurlijk ken ik de EU goed, en ik ken ook de Britse omgeving relatief goed”, verklaart Barroso aan de krant. “Als mijn advies nuttig kan zijn in deze omstandigheden, ben ik uiteraard bereid bij te dragen.”

Barroso leidde de Europese Commissie van 2004 tot 2014, dus ook tijdens de financiële crisis. Daarvoor was hij al eerste minister van Portugal tussen 2002 en 2004.
Sommige waarnemers fronsen de wenkbrauwen bij de nieuwe job van de oud-eurocommissaris. Zij stellen de zogenaamde “draaideur” in vraag, waarbij politici na hun mandaat belangrijke functies opnemen in het bedrijfsleven. Ze vrezen dat de band tussen politiek en privébelangen te hecht wordt.

De transparantie-ngo Corporate Europe maakte de optelsom: Barroso spant de kroon als het op nieuwe jobs aankomt. Hij verzamelde sinds zijn aftreden liefst 23 nieuwe functies, luidt het. Het gaat bij de ex-commissievoorzitter wel voornamelijk om opdrachten bij universiteiten.