Start » Buitenland » Stoltenberg: Brexit geen impact op NAVO

Stoltenberg: Brexit geen impact op NAVO

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO verwacht niet dat er iets zal veranderen aan de positie van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. “Het VK zal een sterke en betrouwbare bondgenoot blijven”, vermoedt hij.

De Brexit zal onvermijdelijk voor gespreksstof zorgen in Warschau, waar vrijdag en zaterdag de staats-en regeringsleiders van de NAVO verzamelen blazen. Het Verenigd Koninkrijk is een erg belangrijke speler binnen het militaire bondgenootschap. Niet alleen beschikt het land over kernwapens, uitgezonderd de VS geven de Britten met 54 miljard euro per jaar ook veruit het meeste uit aan Defensie. Frankrijk en Duitsland schommelen bijvoorbeeld rond de 35 miljoen euro.

NAVO-topman Stoltenberg vreest het vertrek van de Britten uit de EU naar eigen zeggen echter niet. “De Brexit zal de relatie veranderen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, niet tussen het VK en de NAVO”, zei de Noor. Hij herinnerde eraan dat Britse leiders als de vertrekkende premier David Cameron dat ook al met zoveel woorden hebben gezegd. “En dat is belangrijk, want het VK is een belangrijke garantie voor veiligheid in Europa.”

Wat de Brexit volgens Stoltenberg wel bewijst, is de nood aan nauwere samenwerking tussen de EU en de NAVO. “Nog voor we wisten dat de Brexit er zou komen, hadden we al beslist om daar een belangrijk punt van te maken op de NAVO-top in Warschau” eind deze week. “Zowel de EU als de NAVO kijkt aan tegen een nieuwe veiligheidsomgeving, met nieuwe dreigingen, onzekerheid en instabiliteit. Noch de NAVO, noch de EU beschikt over alle capaciteiten om die alleen het hoofd te bieden.”