Start » Sport » De Tour de France moet nog beginnen maar Greipel droomt al van de gele trui

De Tour de France moet nog beginnen maar Greipel droomt al van de gele trui

André Greipel won vorig jaar vier ritten in de Tour de France. “Ik sta hier met vertrouwen aan de start”, blikte de sprinter van Lotto-Soudal donderdag al vooruit, “maar nu begin je weer van nul. Vorig jaar telt niet, ik wil nu weer winnen.”

Met drie ritzeges in de Giro en voor de derde keer de driekleur van zijn land kan Greipel buigen op een bijzonder succesvol seizoen. Toch is de honger ook in deze Tour de France nog groot. “De ambitie is om één rit te winnen”, aldus de Duitser op een persmoment van zijn team. “Wat er nog bijkomt, is extra.”

Greipel moet dit jaar ongetwijfeld afrekenen met onder meer een sterke Marcel Kittel die er in 2015 na een rampseizoen niet bij was. “Hij en nog anderen staan te dringen in die sprint”, beseft de Duitser, “maar ik ben klaar om de strijd aan te gaan. Ik heb een goede voorbereiding achter de rug en kijk uit naar deze Tour. Ik kan terugvallen op een sterk team, dat heel wat renners te mijner beschikking heeft gesteld. Volgens mij heb ik de beste leadout van alle andere sprinters. Iedereen weet wat hij moet doen. Hoe die sprinttrein er uit zal zien? Dat ligt nog niet helemaal vast. Ik ben de laatste man”, grapte hij, “dat is 100 procent zeker. Er zal een plan zijn zaterdag en mogelijk kan dat daarna nog eens door elkaar geschud worden. Er is genoeg ervaring, genoeg flexibiliteit om dingen te veranderen. Ik heb vertrouwen in mijn ploegmaten”, loofde hij zijn team.

Als hij de openingsrit wint, die wellicht eindigt met een massasprint, pakt de Duitser ook het geel. “Dat is een extra motivatie”, geeft hij toe, “heel zeker, maar je moet ook realistisch zijn. Er staan hier nog vele andere sprinters aan de start, allemaal 100 procent fit en voorbereid. We zullen zien hoe het uitdraait. De voorbije maand was niet gemakkelijk door het ongeval van Stig Broeckx en het trieste nieuws dat we afgelopen weekend nog eens kregen. We worden goed bijgestaan door een mental coach, we praten daar ook over en het wordt zaak om daar mee om te gaan in deze Tour de France. We gaan vechten voor Stig en zijn familie.”

Aan het groen denkt de Duitser niet echt. “Als je veel wint, komt dat meestal wel, maar er is hier nog altijd Peter Sagan. En zolang de puntentelling is wat ze is, zie ik weinig kansen om hem te kloppen voor die groene trui”, besloot hij.