Start » Buitenland » Taliban vrijwel zeker achter moord op rechter Afghanistan

Taliban vrijwel zeker achter moord op rechter Afghanistan

Onbekende mannen hebben een Afghaanse rechter gekidnapt en doodgeschoten voordat ze het lijk in het openbaar hebben opgehangen in de Afghaanse provincie Farah, zo hebben functionarissen zaterdag gemeld. De rechter was donderdag ontvoerd. Zijn lichaam werd vrijdagavond gevonden.

Militanten van de taliban haalden de rechter donderdag uit een bus en brachten hem naar een onbekend gebied. Hij werd dan “doodgeschoten en opgehangen”, zei Mohammad Naser Mehri, een woordvoerder van de provinciegouverneur. De rechter werkte volgens Mehri in een provinciale rechtbank in Farah. Medewerkers van de ngo IRC (International Rescue Committee) brachten het lichaam naar het provinciale ziekenhuis.

De regio waarin de rechter doodgeschoten werd, wordt gecontroleerd door de taliban. De groep heeft zich nog niet verantwoordelijk gesteld voor de moord.

Militanten van de taliban hebben gewaarschuwd dat ze wraak zouden nemen op de gerechtelijke autoriteiten nadat die in mei zes opstandelingen hadden laten ophangen, onder wie vier taliban. Eerder in juni werden zeven mensen, onder wie het hoofd van een rechtbank in de provincie Logar, gedood bij een aanval op deze rechtbank, die door de taliban werd opgeëist.