Start » Binnenland » Justitie » Man veroordeeld wegens discriminerende teksten op Facebook

Man veroordeeld wegens discriminerende teksten op Facebook

Op maandag 13 juni vond er een themazitting discriminatie plaats in de rechtbank van Den Haag. Tijdens de zitting moesten in totaal vier mannen zich voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie benadrukte ter zitting dat vrijheid van meningsuiting een groot goed in Nederland is, maar dat dat niet betekent dat je zomaar alles mag zeggen of op internet mag plaatsen. Zeker niet als je andere mensen daarmee schaadt, kwetst of in gevaar brengt.

Verwerpelijke uitlatingen op Facebook
In de eerste zaak ging het om een 53-jarige man. Hij plaatste meerdere beledigende en discriminerende teksten gericht tegen Joden op een Facebookpagina. De oprichtster van de Facebookpagina werd door hem ook bedreigd met verkrachting. De officier van justitie eiste drie weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij werd conform eis veroordeeld. De man moet ook een schadevergoeding van €250,- aan de vrouw die hij bedreigde betalen. De rechter zei bij de uitspraak dat de uitlatingen erg grof, beledigend en kwetsend zijn en niet bijdragen aan het maatschappelijk debat.

Discriminerende teksten op kartonnen borden
In de tweede zaak moest een 49-jarige man voorkomen. Hij wordt er van verdacht op 8 maart 2016 kartonnen borden voor zijn raam te hebben gehangen met discriminerende teksten als: ‘Turken ga weg’ met daarvoor een scheldwoord en ‘Joden aan het gas’. Ook was er een hakenkruis afgebeeld. Vanaf de openbare weg waren de teksten te lezen. De man belde die avond bij zijn onderbuurvrouw aan en zei dat ze omhoog moest kijken. De vrouw waarschuwde daarna de politie. De politie verzocht de man de borden te verwijderen maar dat weigerde hij.

De officier van justitie verwijt het de verdachte dat hij met zijn uitlatingen op de borden heeft aangezet tot gewelddadig optreden tegen iemand vanwege zijn ras of godsdienst en groepsbelediging. De officier van justitie eiste twee weken celstraf waarvan één voorwaardelijk. De rechter oordeelde conform eis.

Bedreigingen na petitie voor vluchtelingen
In de laatste zaak moesten drie mannen van 42,  22 en 27 jaar voor de rechter verschijnen omdat zij een man die in november 2015 een online petitie was gestart, hadden bedreigd. Het slachtoffer startte een online petitie om vluchtelingen op te vangen in Delft. De petitie leverde felle reacties op en de foto van de man met zijn gegevens erbij werden online gezet. De 27-jarige verdachte riep op om de man dood te slaan. De 22-jarige verdachte schreef als reactie dat er een bom in het huis van de aangever moest worden gestopt en de 42-jarige verdachte schreef dat hij in een lek bootje op het open water moest worden gezet.  De officier van justitie benoemde ter zitting dat de verdachten allemaal aangaven niet goed te hebben nagedacht over het effect van hun opmerkingen aan de geadresseerde. De officier van justitie benadrukte ter zitting dat de grenzen aan vrijheid van meningsuiting zijn bereikt als je een ander door bedreigingen belet om zijn mening te uiten.

De officier van justitie eiste 60 uur werkstraf en twee weken gevangenisstraf tegen de 22-jarige man die aangaf veel spijt van zijn actie te hebben.  De rechter veroordeelde hem tot 20 uur werkstraf en één week voorwaardelijke celstraf.

Tegen de 27-jarige verdachte eiste de officier van justitie 80 uur werkstraf plus twee weken voorwaardelijke celstraf. Uit de verklaring van deze man blijkt volgens de officier van justitie dat hij zich laat leiden door impulsiviteit en emoties. Daarnaast is hij vaker in aanraking met politie en justitie geweest en daarom eist de officier een hogere straf tegen hem. Hij werd veroordeeld tot 30 uur werkstraf en één week gevangenisstraf voorwaardelijk.
De 42-jarige verdachte is ook vaker met politie en justitie in aanraking gekomen en aangezien hij aangaf dat hij vindt dat hij gewoon zijn mening mag geven, vermoedt de officier van justitie dat de man zich een volgende keer niet snel zal inhouden. Daarom eiste zij 80 uur werkstraf en twee weken celstraf voorwaardelijk tegen hem.  De rechter sprak hem vrij.