Start » Binnenland » Slooptuig terroriseert compleet dorp

Slooptuig terroriseert compleet dorp

Het Noord-Hollands dorp Tuitjenhorn wordt geplaagd door jongeren op sloperspad. Na het schoolplein van de St. Barbaraschool en vernielingen bij woon- en werkgemeenschap Midgard, moest afgelopen weekend ook een kassencomplex aan de Delftweg het ontgelden.

Henk Oostingh, locatiemanager van het tuinbouwbedrijf, reageert gefrustreerd. Tientallen ramen van de kassen zijn ingegooid door een groep slopende jongeren. “Dit vinden wij natuurlijk niet leuk. Het betekent veel schade. Sommige ruiten zijn volledig ingegooid. Bij andere ramen hebben ze het dubbele glas niet helemaal stuk gekregen. De gooiers werden blijkbaar een beetje moe.”

Niet alleen Henk heeft last van de jongeren. Even verderop bij basisschool St. Barbara maakt de jeugd ook van alles kapot. Na bijna elk weekend liggen er overal bier flesjes en zijn er ruitjes ingetikt. Mariose Huits, adjunct directeur, wil er een stokje voor steken. Ze is er helemaal klaar mee.

Contact met politie en gemeente

“Tot nu toe hebben we het altijd braaf opgeruimd voor de jongens en proberen we met ze in gesprek te blijven. Maar we hebben nu contact gezocht met de politie en de gemeente. Daar is een plan uitgekomen. Er gaan nu harde maatregelen komen in de vorm van hekjes en bordjes waardoor ze niet meer op het plein mogen komen. Daarnaast blijven we wel met de jongeren en hun ouders in gesprek.”

De bewoners van Tuitjenhorn voelen zich bezorgd, boos en onrustig. “Het is gewoon lullig, ze moeten met hun poten van andermans spullen afblijven”, vindt een buurtbewoner. “Waarom zou je op straat willen klooien? Wat beweegt een kind om alles stuk te willen maken?”, vraagt een bezorgde moeder zich af.

De politie en handhavers van de gemeente zullen preventief optreden, meldt de Politie Schagen op Facebook.