Start » Binnenland » Nieuwe Coentunnel een grote drama

Nieuwe Coentunnel een grote drama

Het verkeer naar Amsterdam dat door de Coentunnel gaat, moet gewoon doorstromen. Dat laten D66 en de VVD in de Tweede Kamer aan NH weten. Dat gebeurt nu niet, want uit onderzoek van NH blijkt dagelijks de tunnel drie à vier keer dicht is door een te hoge vrachtwagen. De partijen gaan dan ook minister Melanie Schultz Van Haegen om opheldering vragen.

Door verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

Het heeft lang genoeg geduurd, zo menen Tweede Kamerleden Barbara Visser (VVD) en Salima Belhaj (D66). Twee jaar na opening van de Tweede Coentunnel staat het verkeer nog steeds heel vaak vast. In 2015 ging de slagboom 1249 keer dicht voor een te hoge vrachtwagen. “Dat getal moet naar beneden”, zegt Visser. D66 gaat Kamervragen stellen en ook de VVD wil opheldering. Volgende week zal het onderwerp in de vast Kamercommissie Infrastructuur en Milieu op de agenda staan.

Tunnelvisie

“Ik ondervind het zelf dagelijks, want ik moet ongeveer iedere dag door de Coentunnel”, zo zegt Visser. “Het is heel erg slecht voor de automobilist, die op weg is naar zijn weg. Maar ook gewoon voor het bedrijfsleven. We hebben al eerder aan de minister om opheldering gevraagd.” Dat was in juni vorig jaar.

Belhaj is verbaasd dat de minister ‘in dat jaar nog geen oplossing heeft’. “We vinden het ongelofelijk zorgwekkend. Ik zou bijna willen zeggen dat ik er voor zou pleiten dat de minister een goede tunnelvisie ontwikkelt voor de Coentunnel. Het is onbegrijpelijk dat je daar een jaar over doet en het leidt tot onnodige opstoppingen. Wij willen van de minister weten wanneer ze ophoudt met monitoren en ze gewoon het probleem gaat oplossen.” Belhaj wil dat de minister binnen drie maanden met een oplossing komt.

Los het op!

Ook de gemeenteraad in Amsterdam maakt zich er druk over. D66-gemeenteraadslid Bart Vink sloeg een jaar geleden al alarm en doet dat nu opnieuw. “Het kan niet zo zijn dat we na 20 jaar werkzaamheden aan de Coentunnel, waarbij iedereen dacht ‘het wordt beter’, dat we nu nog steeds vier stremmingen per dag hebben. Dat kan zo niet blijven. Elke uitleg vind ik prima, maar de oproep van mij is: los het op!”

De minister wil zelf niet reageren, maar verwijst door naar Rijkswaterstaat. Een woordvoerder laat nog wel weten dat er al heel veel maatregelen zijn genomen.