Start » Binnenland » Justitie » TBS voor inwoonster Eindhoven voor poging doodslag op agenten

TBS voor inwoonster Eindhoven voor poging doodslag op agenten

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige vrouw uit Eindhoven veroordeeld voor een poging tot doodslag en het bedreigen met de dood en beledigen van een aantal politieagenten. De vrouw krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 9 maanden en tbs met dwangverpleging.

De verdachte zocht in oktober vorig jaar in Helmond een vrouw op en ging de confrontatie met haar aan. Ze zette een mes op de hals van het slachtoffer en maakte een snijdende beweging. Het slachtoffer hield hier een oppervlakkige wond aan over. Zo’n 6 weken eerder beledigde en bedreigde de verdachte 4 politieagenten toen deze bij haar thuis kwamen vanwege een melding dat het niet goed ging met haar en zij vernielingen aanrichtte.

Volgens de rechtbank had de poging tot doodslag fataal kunnen aflopen. Dit alles gebeurde bovendien op straat voor de ogen van diverse buurtbewoners en andere omstanders. Het zeer gewelddadig karakter ervan laat zien dat de vrouw er niet voor terugschrikt zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Ze bekommerde zich ook niet om de gevolgen. Daarnaast heeft de vrouw 4 agenten beledigd en met de dood bedreigd. De rechtbank oordeelt dat zij totaal geen respect toonde voor de dienders die haar feitelijk alleen maar wilden helpen. Anderzijds weegt de rechtbank mee dat een psycholoog en een psychiater stellen dat er bij de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank beschouwt de vrouw daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat er volgens de deskundigen een grote kans is op herhaling, legt de rechtbank de vrouw -voor de veiligheid van anderen- tbs met dwangverpleging op.