Start » Politiek » PvdA: Een normaal leven voor asielkinderen

PvdA: Een normaal leven voor asielkinderen

Ieder kind heeft recht op onderwijs en een zo normaal mogelijk leven. Maar voor kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld is het leven verre van normaal. En eenmaal aangekomen in Nederland duurt het vaak nog maanden tot het leven weer een beetje normaal wordt. Door het gebrek aan goede langdurige opvanglocaties zijn hun leefomstandigheden vaak niet ideaal. Dit blijft onze aandacht houden.

Ondanks de vele vluchtelingen die naar Nederland komen kunnen we mensen nog steeds netjes opvangen. In Nederland hoeven vluchtelingen niet op straat te slapen. Maar het wordt wel steeds moeilijker. Het organiseren van voldoende en goede opvang voor vluchtelingen gaat niet vanzelf. Daarom moeten we bijvoorbeeld niet meer alleen inzetten op grootschalige, maar ook op kleinschalige opvanglocaties,schrijft Attje Kuiken van de PvdA.

Door het gebrek aan goede langdurige opvanglocaties worden veel vluchtelingen eerst opgevangen in tijdelijke nood- en crisisopvang. Deze opvang duurt vaak maar een paar dagen, waarnaar het gezin weer naar de volgende locatie moet. Het volgen van onderwijs en het maken van vriendjes is dan erg lastig. Daarom is er nu dringend behoefte aan meer langdurige opvanglocaties, waar deze kinderen langere tijd kunnen verblijven. Ze kunnen dan de Nederlandse taal gaan leren, in die gemeente naar school gaan en Nederlandse vriendjes maken.

Nederland telt ruim dertienduizend kinderen in opvanglocaties. Voor hun situatie vroegen 158 organisaties aandacht. Een terechte oproep, en iets waar we ons samen hard moeten blijven maken. En een herinnering aan de blijvende noodzaak voor meer langdurige opvanglocaties. Daarom roep ik gemeenten op deze plekken beschikbaar te stellen. Omdat ieder kind recht heeft op een zo normaal mogelijk leven.