Start » Buitenland » Ahmad Almuhammad vroeg asiel aan in Servië om daarna zichzelf op te blazen in Parijs

Ahmad Almuhammad vroeg asiel aan in Servië om daarna zichzelf op te blazen in Parijs

Op 7 oktober 2015 melde zich een 25-jarige Syriër bij de politie in de Servische stad Presevo om asiel aan te vragen. Ahmad Almuhammad was gevlucht voor het extreme geweld in zijn land en zocht vooral rust en een veilig gevoel. 

Op 13 november 2015 heeft hij zijn naam voor eeuwig in de boeken geschreven als 1 van de zeven IS-terroristen die, voor nu, 129 mensen de dood in heeft gejaagd en bijna 400 mensen heeft verwond. Ahmad Almuhammad is de tweede terrorist die positief is geïndentificeerd, de eerste was de geradicaliseerde Fransman Mostefai Ismaël Omar, die in 2013 in Syrië is geweest en bij terugkeer is aangehouden door de Franse politie maar niet veel later weer is vrijgelaten. De vader en broer van Mostefai Ismaël Omar zijn ondertussen ook opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan de gruwelijke terreurdaad.

De Franse aanklager Molin verklaard in een persbericht dat de aanslagen zijn uitgevoerd door drie groepen waar van 1 er vrijwel zeker uit België afkomstig is. Gewapend met Kalashnikov-machinegeweren en bomvesten hebben deze drie groepen met militaire precisie de aanslagen uitgevoerd.