Start » Buitenland » Duits adviespanel: Uit de Eurozone stappen mag geen taboe zijn.

Duits adviespanel: Uit de Eurozone stappen mag geen taboe zijn.

Duitsland(BELGA) – Het panel van economische adviseurs van de Duitse regering heeft dinsdag opgeroepen om een mechanisme te voorzien dat toelaat dat een lidstaat de eurozone verlaat. “Een uitstap (…) uit de eenheidsmunt mag geen taboe zijn”, aldus Lars Feld, die deel uitmaakt van het vijfkoppig zogenaamde ‘panel van wijzen’. “Zoniet kunnen de andere partners gechanteerd worden.”

“Een permanent onwillige lidstaat mag niet in de mogelijkheid zijn om het voortbestaan van de euro te bedreigen”, klinkt het. “De uitstap van een lidstaat uit de eurozone moet mogelijk zijn als een laatste redmiddel.”

De “wijzen” presenteerden hun rapport op het moment dat Griekenland en zijn schuldeisers begonnen zijn aan moeilijke onderhandelingen over een nieuwe 86 miljard euro zware financiële reddingsboei.

“Opdat dit nieuwe programma zou werken, moet Griekenland meer diepe structurele hervormingen doorvoeren. Zoniet zal Griekenland de crisis niet achter zich kunnen laten”, aldus Feld.

Nog volgens het panel heeft het recente conflict tussen de Griekse regering en haar partners in de eurozone ook de noodzaak duidelijk gemaakt van een verdieping van de bankunie van de eurozone en van de oprichting van een onafhankelijke financiële toezichthouder.

Het panel gaf wel aan dat een van haar vijf leden, Peter Bofinger, er een afwijkende mening op nahield over de belangrijkste punten uit het rapport.