Start » Buitenland » Griekenland beter af buiten de Euro?

Griekenland beter af buiten de Euro?

Griekenland – Griekenland staat een jarenlange periode van zware bezuinigingen te wachten. Duizenden ambtenaren moeten het veld ruimen, salarissen gaan naar beneden, pensioenen worden versobert en de prijzen zullen gaan stijgen. 

Het IMF kwam eerder deze maand met een rapport naar buiten waarin de staatsschuld van Griekenland als ‘onhoudbaar’ werd genoemd en met minimaal 80 tot 90 miljard euro moet worden verminderd via kwijtscheldingen door de Eurolanden.

Griekenland verkeerd in een shock nu hun massale NEE tijdens het referendum in een ja is veranderd door de Griekse regering.

Veel economen zijn het er over eens dat zelfs met het akkoord Griekenland nog minimaal 30 jaar aan het infuus van Europa moet hangen om er boven op te komen. Zij pleiten er dan ook voor om Griekenland uit de Euro te zetten waardoor Griekenland weer een eigen munt kan gaan voeren en via devaluaties van deze munt de export weer opgang te krijgen en zo de economie weer draaiende te krijgen.

Griekenland uit de EU zal volgens deze groep economen ook zorgen dat toeristen veel vaker Griekenland gaan bezoeken als vakantieland omdat het er veel goedkoper gaat worden.

Kwijtschelding onmogelijk

De regels die zijn opgesteld toen de Eurozone een feit werd verbieden een kwijtschelding van schulden. De Duitse minister van Financiën hamerde hier telkens op tijdens het overleg afgelopen zondag in Brussel. Schäuble blijft erbij dat een tijdelijke Grexit voor de Grieken veel beter is en ze zo de tijd geeft hun binnen- en buitenlandse economie weer draaiende te krijgen, de schuldenberg aan te pakken en het land weer gezond te krijgen.

In een radio-interview twijfelt Schäuble openlijk of Griekenland ook met een kwijtschelding van de schulden het wel zal redden, de minister wijst op de lange historie van schulden maken door de Griekse overheden en het slechte belastingregime van de Grieken.