Start » Buitenland » IMF bereid eurozone te helpen

IMF bereid eurozone te helpen

WASHINGTON (ANP) – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid te helpen bij het uitvoeren van de akkoorden die in het weekend in Brussel over de Griekse schuldencrisis zijn bereikt. IMF-chef Christine Lagarde betitelde het akkoord van de eurolanden als een belangrijke stap voorwaarts.

De Amerikaanse regering verwelkomde de overeenkomst. De minister van Financiën, Jack Lew noemde het ook een grote stap voorwaarts en zei dat de deal goed is voor Griekenland, Europa en de wereldeconomie.

De akkoorden tussen Griekenland en de overige eurolanden geven Athene uitzicht op een derde serie noodkredieten. In ruil moet de Griekse regering van de geldschieters snel met concrete maatregelen en wetgeving komen om het groeiende schuldenprobleem te bedwingen.

Volgens critici is de Griekse premier Tsipras onder grote druk bezweken door toe te geven aan draconische eisen. Volgens anderen is de grootste geldschieter, de Duitse bondskanselier Merkel, bezweken door toch in te stemmen met weer een reeks noodkredieten aan Athene.