Start » Buitenland » Eurozone straks weer 54 miljard armer?

Eurozone straks weer 54 miljard armer?

Brussel – De Griekse voorstellen zijn ontvangen in Brussel en vandaag zullen de ministers van de Eurogroep er over vergaderen. zoals wij dus gisteren al melden zal de BTW omhoog gaan en de pensioenen worden versoberd. En juist deze 2 punten zijn zeer tegen de wens van Tsipras coalitiepartner. 

Vandaag vergaderd in Athene het Griekse parlement over deze voorstellen en het is echt nog maar de vraag of een meerderheid ermee akkoord gaat. De woordvoerder van Tsipras heeft al laten weten dat hij zijn politieke toekomst er aan verbind. Als de plannen die zijn voorgelegd aan Europa niet worden goedgekeurd dan treedt Tsipras af.

Een ander onderdeel van de ingediende plannen is het kwijtschelden van ruim 60% van de schulden die Griekenland heeft, iets waar veel Europese landen mordicus tegen zijn. De landen zeggen dit niet te kunnen verkopen aan hun eigen bevolking. Vooral Nederland is tegenstander van kwijtschelding.

Wel stelt de Eurozone voor om de Grieken 10 jaar langer te geven om de schulden af te lossen en tegen een lagere rente.

Aankomende zondag moet alles rond zijn want dan begint de speciale Europese top met alle regeringleiders. Is er dan geen definitief akkoord dan is Griekenland failliet.

Een scenario die dan kan worden gevolgd is dat Griekenland binnen de Eu devalueert, een zeer pijnlijke operatie voor de Grieken. De Euro blijft dan nog wel gewoon de officiële munteenheid maar het land zelf zal een lange periode van grote deflatie tegemoed gaan. Mogelijk enkele tientallen jaren. Voordeel is wel dat het land voor de toeristen zeer aantrekkelijk wordt maar voor de Grieken zelf is het vele jaren de broekriem op het allerlaatste gaatje.

Griekenland zal dan beslagleggen op alle spaartegoeden, de pensioenen sterk versoberen en de uitkeringen minimaliseren. De belastingen zullen sterk verhoogd worden en de overheidsuitgaven sterk verminderd worden.

De geldschieters, het IMF, de Eurozone en het ECB zullen ook vrijwel niets terug zien van de schulden die Griekenland heeft gemaakt, wat automatisch weer een terugslag heeft op de economie van de landen die meebetaalden om de schuld van Griekenland te verminderen.

Een ander scenario is de terugkeer van de Drachme en uit de Euro stappen. Maar ook dan zal Griekenland vele jaren van zware economische problemen krijgen, het land wordt voor de buitenlanders spotgoedkoop maar de binnenlandse economie zal zo goed als op zijn gat gaan. De uitgaven die de Grieken doen zullen vrijwel tot een halt komen. Produkten als zuivel zullen onbetaalbaar worden voor de gewone Griek, Griekenland importeert een groot deel van de zuivel. k