Start » Buitenland » Juncker wil Griekenland binnen Eurozone houden

Juncker wil Griekenland binnen Eurozone houden

Straatsburg – In de laatste rechte lijn naar een cruciale eurotop over Griekenland heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een pleidooi gehouden voor het behoud van het land in de eurozone. “Niemand mag de Grieken willen buitengooien”, zo waarschuwde hij dinsdagochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het was de eerste keer dat Juncker in het openbaar het woord nam sinds de Griekse bevolking zondag in een referendum de begrotings- en hervormingsmaatregelen van de schuldeisers afwees.

De Luxemburger wees erop dat die voorstellen op het moment van de volksraadpleging al voorbijgestreefd waren. “Ik respecteer de stem van de Grieken, maar ik zou hen ook willen begrijpen”.

Juncker verwacht dinsdagavond in Brussel niet enkel dat Tsipras duiding geeft bij het referendum. Net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande legde hij de bal ook in het kamp van Athene om nieuwe voorstellen te doen en een weg uit de impasse te zoeken.

Juncker verzekerde alvast dat de Commissie zich zal inzetten voor een hervatting van de onderhandelingen. Toch moet volgens hem dinsdagavond nog geen oplossing verwacht worden. Veeleer gaat het erom opnieuw te praten met elkaar. “We moeten onze ego’s opzij zetten.”