Start » Buitenland » Eurozone werkt achter de schermen aan een Grexit

Eurozone werkt achter de schermen aan een Grexit

Brussel – Bronnen binnen de Europese raad vertellen dat er sinds vandaag een werkgroep aan het werk is gegaan om de weg vrij te maken voor Griekenland om de Eurozone te verlaten.  

Griekenland zit vrijwel zonder geld en moet behalve voor 20 juli weer een aflossing aan het IMF doen ook de salarissen van de vele honderdduizenden ambtenaren betalen en de pensioenen.

De banken hebben volgens deze bronnen nog voor 4 dagen geld en dan staan deze ook droog. Mede omdat de ECB de noodgeldkraan heeft dichtgedraaid omdat de Griekse Centrale Bank geen onderpanden meer heeft voor deze leningen.

Dubbelle munteenheid

De bronnen vertellen verder dat Griekenland mogelijk een 2e munteenheid gaat invoeren, een munt die enkel binnen Griekenland kan worden gebruikt en enkel door de Grieken. Deze munt zal dan tzt de Euro moeten gaan vervangen.

De banken en ook de beurs in Griekenland blijven ook deze week nog dicht en het limiet van 60 euro per dag pinnen wordt waarschijnlijk vanaf donderdag verlaagd naar 40 euro om de banken nog wat meer adem te geven.

Ondertussen zei Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep dat Griekenland toch echt zelf met een werkbare oplossing moet komen om het land te redden van de ondergang.  Binnen de Eurogroep zijn het op dit moment vooral de kleinere, armere lidstaten die Griekenland het liefst nog vandaag uit de Eurozone zien vertrekken. Landen als Estland hebben vanochtend al gemeld dat zij geen geld meer willen lenen aan Griekenland.